Categorii

TIMPUL se accelereaza cand imbatranim, DE CE?

sâmbătă, iunie 28, 2014 @ 11:06 PM
Author: admin

Un aspect enervant este modul în care viața pare să înceapă accelerarea, simțind că timpul se grăbește, te intrebi uneori cum au trecut  zilele, lunile, sau chiar anii .

Când vă confruntați cu rutina, timpul pare a se contracta iar atunci când dobândesti  noi cunoștințe, se extinde. Neurolog David Eagleman explică: Timpul este acest lucru cauciucat … Se întinde atunci când vă transforma într-adevăr resursele creierului , insa  atunci când spui, "Oh, am primit aceasta, totul este cum era de așteptat," se micșorează în sus.

Relația dintre elasticitatea timpului și  creierul tău este de prelucrare a noilor  informații. Pe măsură ce lumea începe să devină mai familiara, vom afla mai puțin și, uneori, chiar cautand informații și experiențe constatam ca le  știam  deja. E din ce in ce mai puțina  aventura, joc, explorare, creativitate.

Modul în care iti petreci timpul influențează modul în care il percepi. Alegerile pe care le faci cu privire la ce să faci acum au un impact asupra modului  în care vei gestiona timpul mai târziu. Exista mai multe  moduri de a face zilele mai bogate și mai memorabile, astfel încât sentimentul de timp sa se extinda .

Umple timpul tau cu noi experiențe pentru a contracara rutina zilnica.

Accelerarea timpului pe masura ce imbatranim nu este nimic nou. În 1890, William James a descris această experiență exact în Principiile sale de Psihologie: În tinerețe am putea avea o experiență absolut nouă, subiectiva sau obiectiva, în fiecare oră din zi. Reținerea este vie, puternică ,capacitate de a memora și amintirile noastre din acea vreme, sunt  interesante si stimulative.  Dar,  fiecare an care trece transformă o parte din această experiență în rutina automat in care ne-am remarcat cu greu, la toate, zile și săptămâni netezi  în reculegere, iar  anii cresc goi si fara sens. James a identificat modul in care natura automată a rutinei anihileaza  învățarea. Dinah Avni-Babad și Ilana Ritov au testat acest fenomen in experimentele prin care percepția de timp în rutină față de situații nonrutina. Dacă oamenii experimenteaza schimbări majore care sparg rutina in viata lor si   le ofera  ancore pentru a prelua din memorie, viața poate deveni o scurtă secvență, atemporala ,de inacțiune a rutinei. Pentru a combate efectul de rutina automata, umple timpul cu noi experiențe și cunoștințe pentru a forma ancore de memorie accesibile. Transforma resursele creierului la noi provocări sau proiecte și dobândirea de noi competențe. Pune întrebări și  fii  curios. Mergi intr-o excursie sau schimba mediul tau mai des. Îmbrățișeaza copilul tau interior și du-te sa explorezi , chiar dacă e doar pentru o scurta perioada.

Există o diferență între modul în care se percepe timpul cât ești o confruntat cu o situatie și modul în care iti amintițesti. Avni-Babad și Ritov explică faptul că  rutina adoarme intelectul în loc sa se  angajeze pe deplin cu noi informații. Aceste ancore de memorie de noi cunoștințe, experiențe, și evenimente sunt ceea ce formeaza  modul în care percepem trecerea timpului. Memoria contează, pentru că ai nevoie in luarea deciziilor cu privire la modul de  gestionare a timpului care trece.

 Relevanța de evenimente poate  determina dacă timpul tinde mai mult spre dilatare sau spre comprimare.  Un studiu din 2006 condus de Gal Zauberman de la Wharton School ofera un bun exemplu despre  cum functioneaza aceasta. În acest experiment, participantii au fost solicitati sa spuna câte luni au trecut de la data anumitor evenimente de știri, cum ar fi moartea lui Anna Nicole Smith, anunțul prezidențial al lui Barack Obama, și data la care Britney Spears sa ras pe cap. Participanții au avut, de asemenea, de evaluat, dacă aceste evenimente țintă au declanșat evoluții ulterioare. Toate persoanele au estimat evenimentele la aproximativ 3 luni. Cu toate acestea, în cazul în care oamenii au simțit că anumite evenimente au declanșat un număr mai mare de evenimente ulterioare, au simțit că ca a trecut mai mult timp. Evenimente legate acționează ca ancore de memorie, se întind din sentimentul de timp. Astfel, dacă ai fi  urmarit  prima campanie prezidențială a lui Obama, dar nu au urmat mai multe procese publice și scandaluri ca si la  Britney Spears, ai fi crezut că  a trecut mai mult timp de la anunțarea ofertei – chiar dacă cele două evenimente au avut loc într-o săptămână una de cealaltă. Corelarea amintirilor legate  bazându-se pe cunoaștere,  poate ajuta extinderea timpului. Ce înseamnă asta pentru tine? Pentru a încetini trecerea timpului, trebuie umplut cu un progres semnificativ.

Te simți dezamagit atunci când viața pare să accelereze,   esti un simplu observator,  trecerea de încă o lună sau ziua de naștere sau un an – daca nu s-au făcut într-adevăr orice progres cu privire la lucrurile pe care ai vrut să le faci. Lecția contraintuitiva de cercetare Zauberman este că timpul pare să treacă  mai repede pentru că nu ai luat măsuri și poti să-l încetininesti prin realizarea de progrese pe proiecte și obiective. (va urma)

Dr. Florin Lamurean

Sursa: science-of-slowing-down-time